top of page
נעמה בנימין
מטפלת בנטורופתיה, צמחי מרפא, רפלקסולוגיה ועיסוי שבדי
A Natural Way To Heal

מהו לחץ הדם? מהם הגורמים לעלייה בלחץ הדם? כיצד הרפואה הטבעית מטפלת בבעיה? האם ניתן לשלב תרופות וצמחי מרפא בטיפול?
לחץ הדם הוא הכוח שמפעיל הדם על דפנות כלי הדם ותפקידו לאפשר זרימת דם אל הרקמות על מנת שיקבלו את מרכיבי המזון הנישאים בדם. מדידת לחץ הדם מורכב מהלחץ הסיסטולי (שלב התכווצות הלב ודחיסת הדם אל העורקים) והלחץ הדיאסטולי (שלב התרחבות הלב ושאיבת הדם אליו מהוורידים).
ערך תקין של הלחץ הסיסטולי בבדיקות הדם הוא 100-140 מ"מ כספית והערך התקין של הלחץ הדיאסטולי הוא 70-90 מ"מ כספית.
לחץ דם גבוה מוגדר כאשר הערך הסיסטולי גבוה מ- 140 מ"מ כספית בזמן מנוחה או כאשר הלחץ הדיאסטולי גבוה מ- 90 מ"מ כספית בזמן מנוחה.
לחץ הדם נקרא גם "הרוצח השקט" משום שבדרך כלל אינו גורם לתסמינים במשך שנים רבות עד שמופיעים סימנים המעידים על פגיעה באיברים חיוניים המתבטאים בהרגשה כללית רעה, עייפות, כאבי ראש, סחרחורות, בחילות, דופק מהיר.
אי טיפול במחלה עלול להוביל לסיבוכים קשים כגון טרשת עורקים, התקף לב, שבץ מוחי, הזעה, קוצר נשימה, פגיעה בשריר הלב, סוכרת, נזק כלייתי, טשטוש ראייה, פגיעה בעיניים, עלייה בקרישיות הדם, דימומים מהאף.
מהם הגורמים ללחץ דם גבוה?
-
אחד הגורמים העיקריים ליתר לחץ דם הוא השמנת יתר.
-
לחץ ומתח מתמשכים גורמים לעלייה ברמות הורמוני הסטרס אדרנלין וקורטיזול המובילים לעלייה בלחץ הדם.
-
צריכה מוגברת של נתרן (מלח) גורם לאצירת נוזלים ובכך לעלייה בלחץ הדם
-
צריכה מוגברת של סוכר גורם לרמות גבוהות של אינסולין והורמוני הסטרס. האינסולין מונע הפרשת מלחים מהגוף ובכך מעלה נפח הנוזלים ואת לחץ הדם.
-
צריכה מוגברת של אלכוהול גורם לעליה ברמות הורמוני הסטרס ולהפרשה של רכיבי מזון חיוניים מהגוף.
-
צריכה מוגברת של קפאין המצוי בתה שחור, קפה, קולה, שוקו ושוקולד.
-
צריכה מגברת של שומנים רוויים המצויים בבשר ומוצרי חלב.
-
מתכות רעילות ובעיקר עופרת וקדמיום הנמצאים בפחיות של משקאות, צבעי מאכל וסיגריות.
-
עישון סיגריות מדלל את מאגרי ויטמין C מהגוף. כל סיגריה הורסת כ- 60 מ"ג של הוויטמין. מחסור בוויטמין C קשור לעלייה בלחץ הדם. בנוסף הסיגריות מכילות את המתכות הרעילות עופרת וקדמיום הגורמת לעלייה בלחץ הדם.
-
הפרעה כלייתית: עקב חמצון לקוי בכליות, הכליות מפעילות מנגנון שמכווץ את כלי הדם וגורם לעלייה בלחץ הדם על מנת לספק יותר חמצן לכליות. לחץ דם ממקור כלייתי נקרא "לחץ דם שניוני" כיוון שהוא מהווה בעיה משנית למחלה כלייתית.
-
חוסר פעילות גופנית ואורח חיים נייח.
-
שימוש בתרופות כגון גלולות למניעת הריון וסטרואידים גורמים להפרשת רכיבי מזון חיוניים מהגוף.
כיצד הרפואה הטבעית מטפלת בלחץ דם גבוה?
ניתן לטפל בלחץ דם גבוה באמצעות צמחי מרפא ותוספי תזונה אך שינוי תזונתי יהיה היעיל ביותר. כמו כן חשוב לשלב גם פעילות גופנית התורמת לגמישות כלי הדם והרחבת כלי הדם.
טיפול תזונתי
-
הפחתת צריכת נתרן המצוי במלח שולחן, אבקות מרק, נקניקים, בשר וגבינות מעושנים ומוצרי מזון מעובדים. במקביל יש לצרוך מזונות בעלי יחס תקין בין אשלגן ונתרן: אבוקדו, עגבניה, שעועית מבושלת, מלון, בננה, אגס.
-
צמצום צריכת אלכוהול, קפאין, סוכר ושומנים רווים מסייע בהפחתת לחץ הדם. במקביל יש להגביר צריכת חומצות שומן חיוניות המצויות בסלומון, זרעי פשתן, אגוזים, שקדים וזרעים לא קלויים, שמן זית מכבישה קרה.
-
מזונות העשירים בביופלבונואידים: אוכמניות, דובדבנים, רימון, בצל ושום. ביופלבנואידים הם נוגדי חמצון השומרים על תקינות כלי הדם.
-
ירקות המסייעים בהפחתת לחץ הדם: סלרי, פטרוזיליה, שום ובצל.
-
מזונות העשירים בוויטמין C השומר על דפנות כלי הדם: עלים ירוקים, ברוקולי, פפאיה, קיווי, תות שדה, גויאבה, כרוב וכרובית.
-
מזונות העשירים במגנזיום המונע התכווצויות כלי הדם: עלים ירוקים, אגוזים, תאנים, תפוחים, סויה, דגנים מלאים (שיבולת שועל, קינואה, כוסמת).
-
מזונות העשירים באשלגן המסייע בפינוי עודפי נוזלים והפחתת רמות הנתרן: קטניות (שעועית, חומוס, מאש), אבוקדו, אגוזים, סלרי, בננה, תמרים, מלון, שזיפים.
-
מזונות העשירים בסידן המאזן התכווצויות כלי הדם: עלים ירוקים, ברוקולי, שומשום, שקדים.
טיפול בצמחי מרפא
קיים מגוון רחב של צמחי מרפא המטפלים בלחץ דם גבוה. שלושת הצמחים הבולטים הם עוזרר, שום ועלי זית.
העוזרר (Crataegus spp) הוא בעל מנגנון פעולה הדומה לתרופות ממשפחת "חוסמי בטא". הוא חוסם את מעבר המוליכים העצביים המכווצים את כלי הדם (אדרנלין ונוראדרנלין). הוא מגן על דפנות כלי הדם, משפר זרימת דם ומייעל את פעילות הלב.
השום (Allium sativum) פועל בכליות על משק הנתרן. הוא מגביר את הפרשתו מהגוף, מפחית רמות שומנים, נוגד דלקת, מרחיב כלי דם ונוגד קרישה.
עלי זית (Olea europaea) הם בעלי מנגנון פעולה הדומה לתרופות המעכבות את האנזים ACE. "מעכבי ACE" גורמים להרחבת כלי דם ולהפחתת לחץ הדם. הצמח מכיל את החומר הפעיל Oleuropein המפחית את לחץ הדם, מגביר זרימת דם ומקל על אי סדירות קצב הלב.
עקרונית ניתן לשלב צמחי מרפא ותרופות להפחתת לחץ הדם. אולם יש להיזהר בשילוב צמחי מרפא ותרופות הפועלים באותו מנגנון.
יש לערוך מעקב יומיומי על מנת למנוע ירידה חדה מידי של לחץ הדם.
יש ליידע את הרופא על נטילת צמחי המרפא. אם השילוב אכן נמצא יעיל יש להחליט ביחד עם הרופא על הפחתה במינון התרופתי או הצמחי.
תוספי תזונה לטיפול בלחץ דם
קו אנזים Q10, מגנזיום, אשלגן, ויטמין D בשילוב עם סידן, חומצות שומן חיוניות מסוג אומגה 3, מגנזיום, ויטמין C.
טיפול בארומתרפיה
השמנים האתריים המומלצים לטיפול בלחץ דם גבוה הם: מליסה, ילנג-ילנג, שום, ציפורן.
הרפלקסולוגיה מומלצת לטיפול בלחץ דם גבוה. היא מעודדת הרפייה, מפחיתה סטרס (אחד הגורמים המשפיעים משמעותית על עליה בלחץ הדם) ומשפרת זרימת דם וחמצן לאיברים.

לחץ דם גבוה
bottom of page